Het nieuws van Exilo, hier nemen we u graag mee in onze visie!

Het is tijd. Tijd voor frisse ogen in je organisatie.

Zet je schrap! Binnen de aankomende zeven jaren moet jouw organisatie aanzienlijk veranderen om de maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen. Als organisatie in het publieke domein heb je geen keus. Jullie zijn van essentieel belang voor Nederland, je moet je aanpassen. Wees dus voorbereid en zorg dat het achterstallig onderhoud van het fundament van je organisatie zo snel mogelijk weggewerkt wordt.

Wie had drie jaar geleden kunnen bedenken dat we massaal via beeldbellen zouden vergaderen? En had jij verwacht dat een algoritme van de belastingdienst de mensenrechten zou schenden? Of dat een commissie van de Tweede Kamer een videogesprek zou hebben met een deepfake imitatie? En wie had in 2009 verwacht dat we een schrijnend tekort zouden hebben aan woningen en bouwgrond? En dan nog de cryptovaluta: wie had verwacht dat de burgermeester van New York zijn maandloon in bitcoins uitbetaald wil hebben?

De ontwikkelingen die organisaties raken, zijn zeer breed. Van inhoudelijke vraagstukken tot technologische vraagstukken en van financiële vraagstukken tot personele vraagstukken.

Ons advies: zorg dat je als organisatie wendbaar en weerbaar wordt. Begin bij het fundament van je organisatie zodat er een stevige basis staat.

Essentieel voor een goed fundament in je organisatie is het organiseren van voldoende frisse ogen. Ogen die anders kijken dan de jouwe. Ogen die andere dingen van de wereld gezien hebben. Ogen met een andere bril op. En soms zijn het juist de vreemde ogen die dwingen.

Deze frisse ogen zien het achterstallig onderhoud op het fundament van je organisatie. Zoals de oude IT-systemen, oude regelgeving, werkwijzen van voor het dualisme en soms nog fysieke checklisten met parafen. “Dat doen we al jaren zo” is een veelgehoord excuus in deze context.

Start daarom in 2022 met het uitvoeren van een onderhoudsscan op je fundament zoals bijvoorbeeld de financiën van je organisatie of jullie IT-organisatie. Kerst en oud en nieuw is veelal een tijd van bezinning. We roepen je op om in de aankomende weken bij jezelf na te gaan: wie zijn jouw frisse ogen?

We wensen voor 2022 alle organisaties frisse ogen toe!

Reacties