Het nieuws van Exilo, hier nemen we u graag mee in onze visie!

Is jouw organisatie aangepast toen jullie datagedreven gingen werken?

Het lijkt wel of organisatie per se nieuwe techniek moeten inzetten. Je moet minimaal datagedreven werken, natuurlijk horen daar ook mooie BI-dashboards bij en vanzelfsprekend heb je ook een aantal softwarerobots draaien. Heb je dit niet dan doe je eigenlijk niet meer mee als organisatie.

De voordelen van deze nieuwe technieken zijn natuurlijk eindeloos:

  • De bedrijfsvoering is veel goedkoper geworden.
  • Minder administratief personeel is nodig.
  • De kwaliteit van de beslissingen is beter geworden.
  • Door het BI-dashboard wordt echt op hoofdlijnen gestuurd.

Maar worden deze voordelen in de praktijk ook behaald?

Helaas, zien wij in de praktijk dat deze voordelen beperkt behaald worden. We zien dat er veel data verzameld wordt, maar op basis van deze data beslissingen nemen gebeurd nog beperkt. Het BI-dashboard wordt éénmaal per maand geraadpleegd of soms zelf naar excel gedump om deze te bewerken. De softwarerobots staan stil omdat ze niet zijn geüpdatet toen het bronsysteem aangepast was. De voordelen die deze nieuwe technologie zou opleveren wordt dan ook veelal niet behaald.

Wat doen organisaties die

De organisaties die succesvol nieuwe ICT technieken inzetten zijn niet gestopt bij het succesvol implementeren van de ICT toepassing. Deze organisatie hebben het opgepakt als een organisatievraagstuk. Dit betekent een herontwerp van het proces, want als je het proces hetzelfde laat dan blijft je hetzelfde doen. Opleiden en trainen van je medewerkers, datagedreven werken vraagt iets anders van jouw huidige medewerkers. Dit is een aspect dat vaak onderschat wordt, maar zonder de juiste opleiding/training zul je zien dat de medewerkers niet goed weten wat ze moeten met de data. Trainen van de decision makers, als deze decision makers geen waarde hechten aan de datagedreven besluiten dan zal de rest van de organisatie dit overnemen. Essentieel om ze mee te nemen! Wil je digital goed inzetten in jouw organisatie dan moet digital in het DNA van je organisatie komen.

Het inzetten van nieuwe ICT-tools vraagt daarom veel meer dan alleen het goed implementeren van de software. Om relevant en betaalbaar te zijn en blijven is het essentieel dat je de beslissingen op basis van data neemt. Het personeelstekort wordt alleen maar groter, dus je moet wel softwarerobots inzetten. Je hebt als organisatie geen keus hierin! Wel heb je een keus hoe goed je dit aanpakt.

Daarom vragen we jullie kijk eens goed in de spiegel zijn jullie een organisatie die de tools heeft draaien maar ze eigenlijk niet goed gebruikt? Of is digital al echt in de DNA van jouw organisatie gaan zitten?

Reacties