Risicobeheersing
Elke organisatie kent uitdagingen die haar doelstellingen kunnen bedreigen. Dit gaat verder dan alleen financiële risico’s; ook op het gebied van IT, privacy of andere belangrijke domeinen kunnen risico’s ontstaan. De middelen die u heeft om deze risico’s te beheersen, zoals tijd en geld, zijn beperkt. Daarom is het van essentieel belang om deze slim en effectief in te zetten. Bij EXILO geloven we dat risicobeheersing begint met bewustwording binnen uw organisatie. Het is een continu proces waarin risico’s worden geïdentificeerd, beoordeeld en beheerd. Soms is het de juiste keuze om een risico te accepteren, maar in andere gevallen helpen wij u met het treffen van de juiste maatregelen om de risico’s te minimaliseren.
Stappen in risicobeheersing
Het risicobeheersingsproces begint met het vaststellen van de risicobereidheid en het definiëren van doelstellingen. Vervolgens worden alle mogelijke risico’s geïdentificeerd langs de assen van waarschijnlijkheid en impact. De uitkomst hiervan is de basis om te bepalen wat de beste aanpak is voor elk risico. Dit kan variëren van het vermijden, verminderen of overdragen van risico’s tot het bewust accepteren ervan. De genomen maatregelen worden continu gemonitord en waar nodig aangepast om de effectiviteit te waarborgen.
Risicobeheersing in publieke organisaties
Bij publieke organisaties staat risicobeheersing vaak nog gelijk aan het proces om te komen tot de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing. Maar risicobeheersing gaat verder, zeker binnen de context van Governance, Risk en Compliance (GRC). Dit gaat over een holistische en strategische benadering voor het beheersen van de organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van effectief bestuur (Governance), het beheersen van risico’s (Risk) en het voldoen aan interne en externe regelgeving (Compliance). Wij hebben ruime ervaring met de doorontwikkeling van risicobeheersing binnen de lokale overheid. Onze expertise omvat het begeleiden van organisaties bij het opzetten en implementeren van effectieve risicobeheersingsprocessen, waar nodig binnen de context van GRC. Dit is omdat wij de uitdagingen kennen en begrijpen waarmee lokale overheden te maken hebben, bijvoorbeeld het beheersen van publieke gelden, het voldoen aan complexe wet- en regelgeving en tot slot het waarborgen van voldoende transparantie in de uitvoerende processen.
Maximaal resultaat door de juiste professional voor uw uitdaging.
Expertises
EXILO biedt verschillende expertises in financiële vraagstukken, control, P&C cyclus, inzicht & sturing, risicobeheersing en duurzaamheidsverslaggeving. We helpen publieke organisaties met efficiënte processen en toekomstgericht advies.
Adviesgesprek
Bij EXILO begrijpen we dat elke organisatie unieke financiële uitdagingen heeft. Vraag een adviesgesprek aan en krijg direct inzicht in oplossingen voor uw financiële uitdagingen. Wij staan klaar om samen met u een gericht plan op te stellen voor uw organisatie.
Veelgestelde vragen
Hoe kunnen we u helpen?
De eerste stap in het risicobeheersingsproces is het vaststellen van de risicobereidheid.
Bij publieke organisaties wordt risicobeheersing vaak gelijkgesteld aan het proces om te komen tot de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing in de P&C-documenten, die veelal financieel ingestoken is. De bredere visie op risicobeheersing gaat echter verder en betreft de sturing op de brede risico’s die de organisatie loopt.
Nadat risico’s zijn geïdentificeerd en beoordeeld, worden maatregelen genomen om de risico’s te vermijden, te verminderen, over te dragen of te accepteren. Vervolgens worden risico’s en beheersmaatregelen regelmatig gemonitord en bijgesteld.
Het doel van het ontwikkelen van een risico-taxonomie is om de verschillende soorten risico’s met elkaar te kunnen vergelijken.
Ervaring van EXILO
Wij hebben veel ervaring met het opzetten van de risicobeheersing in organisaties. Hierbij vinden wij het van belang dat de verschillende soorten risico’s met elkaar vergeleken kunnen worden. Om dit te doen starten we met het ontwikkelen van een risico-taxonomie.